WAT YOGA OP EN BUITEN DE MAT VOOR MIJ BETEKENT

Dat yoga hip is, valt niet te ontkennen. En omdat het zo populair is, bestaan er verschillende ideeën over wat yoga precies is en waarom het goed voor je is. Zo zijn er mensen die het meer als rekken en strekken zien, anderen vinden het juist weer zweverig. In dit artikel vertel ik wat yoga voor mij betekent.

Het doel van yoga is niet een ingewikkelde pose kunnen doen, flexibel worden of er naakt beter uitzien. De fysieke activiteit die de meeste mensen kennen als yoga is maar één van de onderdelen, bedoeld om ons lichaam gezond te maken en ons hoofd leeg, op weg naar meditatie. Toch zijn er in het Westen tientallen moderne yogastijlen die grotendeels gefocust zijn op het lichamelijke aspect van yoga. Toen ik bijna vijf jaar geleden begon met yoga was dat ook puur fysiek: ik had veel last van mijn gewrichten en wilde soepeler worden en tegelijkertijd werken aan mijn kracht en conditie. Het liefst deed ik meer lichamelijk intensieve vormen van yoga, want hoe meer ik fysiek uitgedaagd werd, hoe meer ontspannen ik mij voelde. Het voldane gevoel na afloop van een zware les was verslavend. Ik moest van mezelf dan ook meerdere keren per week naar een les gaan en voelde me schuldig als dat niet lukte.

Kwetsbaar

Na een Ashtanga yoga-opleiding en een cursus yogafilosofie in Thailand, is mijn kijk op yoga veranderd. Het gaat niet alleen om wat ik doe op de mat. Ik realiseer me dat ik niet elke keer tot het uiterste hoef te gaan, maar dat tussendoor even uitrusten in de kindhouding ook oké is. En dat er dagen zijn waarop géén yoga de beste yoga is. Door yoga luister ik meer naar mijn lichaam en leer ik mezelf beter kennen: wat is er aan de hand en wat heb ik nodig om goed voor mezelf te zorgen? Het leert me zachtaardiger met mezelf om te gaan en mezelf te waarderen voor wie ik ben. Net als de meeste mensen worstel ik ook met bepaalde patronen en onzekerheden, maar yoga zorgt ervoor dat ik mijn kwetsbaarheid meer accepteer. Ook vind ik het sinds ik aan yoga doe minder lastig om dit met anderen te delen.

Vertrouwen

Door de meer inspannende yogalessen, heb ik geleerd dat ik meer angsten kan overwinnen en meer kan bereiken dan ik had gedacht. Als ik mijn ademhaling maar stabiel houd en mijn gedachten gefocust. Deze geruststelling heeft mij ook op andere vlakken geholpen; yoga geeft mij het vertrouwen om te geloven in mijn eigen kunnen. Ik weet dat als ik een bepaald doel heb, ik het kan bereiken zolang ik doorzettingsvermogen en geduld heb. Hoe meer ik tijdens een intensieve yogales luister naar mijn lichaam en liefdevoller met mezelf omga, hoe beter ik dit ook in mijn dagelijks leven kan. Op deze manier is yoga voor mij zoveel meer geworden dan alleen oefeningen doen op een mat. Het is de bewuste manier waarop ik over mezelf nadenk, wat ook grote invloed heeft op de manier waarop ik met anderen leer omgaan en hoe ik beslissingen neem. Zoals mijn favoriete leraar tijdens iedere les weer herhaalt: “Yoga is standing for what you believe in.”

Handstand

Als ik op de mat gefrustreerd raak omdat ik een lastige pose niet kan, kan ik er achteraf om lachen. Ik neem mezelf en mijn ‘gebreken’ dus niet meer zo serieus. Het gaat er namelijk niet om of je de handstand kunt doen of dat je je grote teen kunt aanraken. Het gaat erom dat je leert omgaan met lastige situaties, op of buiten de yogamat.

Dit artikel is op 4 maart 2016 gepubliceerd op http://www.zenzoekers.nl.